Building the Black Church

The design of the last set piece of the Magic Box project was immensely important to the look and feel of the entire project.  This element and accompanying video is the culmination of our learning and focus on a project over two years in the making.  While the piece must work well with all those that came before, It must also reflect the inevitable learning that accompanies work of so much duration and focus.

As with the building for “The Empty Room”,  “The Black Church” was based on a building in our home town Pueblo, Colorado, the Cathedral of the Sacred Heart. While we considered many church designs for the project, we went with the cathedral because of its classical anatomy and ties to art history, which is an important element of the last video.

IMG_8777 IMG_8704 IMG_8693

We began by photographing the building.  The main challenge in “sampling” a building like this is discovering how much of the original to stay true to and how much to simplify and modify. To help make these determinations I did an extensive series of drawings, to both see the building fully and to determine the essential elements. In the initial planning stage, before the drawings, I imagined holding a large amount of the detail, feeling that was an essential part of the beauty of the building.

IMG_8855 IMG_8831 IMG_8938

The slow and deliberate process of drawing the church again and again over a period of weeks helped me to understand the soul of the building, the essential nature of the proportion and what that communicates to those on the sidewalk or inside the structure. By the end of the drawing process I was stripping away the detail and focused on the classical structure.

IMG_8947

From the drawing step, our building was designed, rather than the lengthy process of constructing plaster molds for each section, a heavy watercolor paper was used. This step cut at least 4 weeks from the build which allowed the full project to be completed within the semester.

For the build I broke the structure into four sections, the front section, or Facade and narthex, was built first. This allowed the rules for construction to be set on a relatively small and simple piece and to test the scale of the building against the existing works in the series and to ensure continuity of the installation. Rather than the Laguna’s whitestone that we built the empty room house with, we returned to Laguna’s soldate, a body that we have used for years with success. This decision completely solved the major mid slab cracking issues that had been such a problem with so much of the early construction. Another modification of the build  was to  let the slabs set up several days before assembly. This let the individual units do most of their drying and shrinking before they came together which reduced the amount of stress placed on each piece.

IMG_8974

The second section built was the naive, this section was modified from its proportion in the original building so that we could focus the filming in this section.  Because of the size modification, the roof became problematic, columns were set into the mid center of the hall to hold a sort of half ceiling. This would serve the dual purpose of holding a multi media roof that would be constructed post firing and hide the lighting system for the enclosed structure. The decision to go without decoration or windows on the building affirmed itself as the structure grew.  The exterior and the interior were beginning to be understood as separate realms.  the exterior was to exude imposing darkness and mystery in addition to be immediately recognizable as a holy or sacred place. The interior was to evoke a cave, a hidden space not easily accessible from the outside.

IMG_9008

The third piece was the transept. For the long roof section of this unit a sort of joist was constructed from the side wall panel pieces.

IMG_9113

The last piece was the choir. This was the both the smallest and most complex of the sections.

IMG_9135

Once all the sections were complete, they could be placed together to make decisions about the placement and shape of the passage that would span the whole interior.

IMG_9151

Once the interior was opened it was coated in whitestone slip, to tie it to the earlier buildings and to enhance the cave feeling for the interior shots for filming. During construction of each section a waster slab was placed beneath to limit drying and firing stress. The building was then covered and allowed to dry over several weeks.

IMG_9159 IMG_9004IMG_9161

Once the units were dried and fired to cone 06 they were again assembled to assess the warping that took place through the long process of clay to ceramic. While we did have markedly better results with this building, each section did move throughout this time, a solution was then sought to fill the gaps between the sections that would allow light to penetrate into the building. Several solutions were considered for this but in the end we decided on vinyl  joint compound, this substance starts very soft and plastic like clay and would dry very hard to allow the building to be handled as it moves from show to show.  The first step for this was to shrink-wrap the first and third sections so that the compound would only go on  section two and four, minimizing both handling stress and cleanup. Each section was then masked for spray paint.

IMG_9512IMG_9514IMG_9513

The process of application and sanding back the material had to be done through several  times before we were satisfied with the fit. The visible sides were then textured to match the ceramic.

Painting was two coats of semi-gloss black spray paint with an additional two coats of a matte clear finish, this had to be tuned up several times through the finishing as the joint compound was very messy when it had to be manipulated. The interior was largely left alone, but some of the ground bisque clay used on the interior was mixed with acrylic to cover epoxy fill and to allow the heavy texture to be picked up by the camera during filming.

IMG_9515

Once the surface was finished, it was then time to install the lights. small battery-powered LED’s were used, hot glued into position in the roof sections using the joint compound to hide the cord running through the walls and down through the joints into a pedestal built to house them. Initially my intent was to light the interior with fire, but having ruled this impractical from a build and display standpoint,  we opted for half flashing lights.  Though labeled as the same light, we found the flashing lights had a very different temperature from the non blinkers so I applied an acrylic wash to warm up the cooler toned lights.

IMG_9557 IMG_9564

Following the placement of the lights, the god tiles were epoxyed into place since their shape and the texture of the walls would not allow them to be simply placed and stay where they needed to be.

IMG_9567

Gabe supplied the finishing touches to the piece, first the multi media roof was constructed of similar materials as the additions to the ceramic. His intent for the addition was that it not draw attention to itself yet compliment the overall feeling of the exterior of the building.

IMG_9593 IMG_9594

All these elements unite to form what we believe is an incredibly strong piece that will anchor the gallery presence of the entire installation. The last element added was subtle decoration to the exterior of the church. Gabe executed to scale, tags in black marker around the back and sides of the building. These additions tie the piece into the overall intent and work of the studio and also reward the careful viewer looking for the details that are present throughout the installation.church tag 2church tags 1

Detail and subtlety become the focus of this object, the only one in the group with no magic boxes and aside from lights no dependence on technology. This piece becomes a resting place in the work to contemplate the various layers of meaning in the Magic Box installation and video series.

IMG_9578

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s